Fără categorie
3. Proiectul ,,Orientarea profesională și dezvoltarea personală a adolescenților”

3. Proiectul ,,Orientarea profesională și dezvoltarea personală a adolescenților”

[:ro]

Scopul proiectului a fost si este de-a sprijini adolescenti, încă instituționalizati, care sunt debusolati, nu știu ce meserie să aleagă pentru propriul viitor, dar să ii ajutăm să se dezvolte personal, să capete încredere în ei, să fie motivati, încurajati, fapt care apelam și la consiliere de grup.

LOGOAdolescenții de astăzi, îndeosebi cei care provin din familii neajutorate sau din centrele de plasament nu beneficiază de consilierea și suportul părinților cu privire la educație și dezvoltare personală, rămân în majoritatea cazurilor cu valorile lor nedescoperite și/sau nedezvoltate. Numărul mare al copiilor aflați într-o astfel de situație, discriminarea conștientă sau inconștientă a condiției sociale a acestor copii la școală, sau afirmația că școala este singura responsabilă de viitorul elevilor, lipsa de fonduri, sunt doar câteva din cauzele care conduc către eșec în viața profesională.… .

Acest proiect este in desfășurare la al-II-lea an consecutiv, în parteneriat cu DGASPC Brașov. In primul an, l-am desfasurat in Centrul de Plasament ”Aurora” din Codlea. Ca drept urmare si in anul 2017 continuam proiectul asociatiei impreuna cu DGASPC Brașov,  dar de data aceasta cu baietii din Centrul de Plasament ,, AZUR¨ din Victoria Brasov.

Obiective:
Conștientizarea importanței unei profesii dorite/care aduce satisfacție
Identificarea abilităților specifice diferitelor profesii
Creșterea încrederii în sine
Dezvoltarea abilităților personale
Dezvoltarea capacității de planificare a carierei

Argument: În viață ești fericit nu doar în funcție de cât îi iubești pe cei dragi sau nu, ci și de ceea ce faci. Alegerea corectă a profesiei ca și întemeierea unei familii reprezintă un pas important în viața unui om, iar de multe ori este un pas cheie către o carieră de succes sau cel puțin una reușită și care să aducă satisfacție propriei persoane. Adolescenții de astăzi, îndeosebi cei care provin din familii neajutorate și nu beneficiază de consilierea și suportul părinților cu privire la educație și dezvoltare personală, rămân în majoritatea cazurilor cu valorile lor nedescoperite și/sau nedezvoltate. Lipsa unui reprezentant pentru monitorizarea educației și/sau numărul mare al copiilor aflați într-o astfel de situație, discriminarea conștientă sau inconștientă a condiției sociale a acestor copii la școală, sau afirmația că școala este singura responsabilă de viitorul elevilor, lipsa de fonduri, sunt doar câteva din cauzele care conduc către eșec în viața profesională. Dacă nu este luată în considerare această problemă, pe termen lung creează haos/nesiguranță în viața profesională cu efecte negative și în cea personală a adulților, aceștia urmându-și cursul vieții fără un rost anume, alegând de cele mai multe ori soluția cea mai simplă – orice muncă/activitate legală sau ilegală care doar să le aducă un venit, iar în puținele cazuri fericite, aceștia urmează o facultate însă fără a cunoaște de fapt dacă este sau nu ”compatibil” cu acea meserie/profesie, și când ajunge să o practice, constată de fapt că aceasta nu a fost cea mai potrivită alegere.
     Educația este ca un far luminos, ca un sprijin real, ca o salvare,  menită  să descopere, să lumineze orizonturile vieții copiilor societății noastre, sprijiniți de noi cei mari, părinți, tutori, profesori, mentori,  educatori, învățători, instituții, asociații care aduc bucurie, sens, speranță, lumină pentru ca ai noștri copii să poată privi și merge pe cărările vieții în corectitudine, în verticalitate, în demnitate.
     Considerăm că alegerea carierei este unul din pașii decisivi care se face în perioada adolescenței, înainte de a purcede la integrarea în societate ca adult, misiune pentru care miliează asociația noastră.

Ce problemă încearcā proiectul să rezolve?
          Să-i ajute pe adolescenti orfani să-și găsească vocația, să se înscrie sau să se transfere spre ce domeniu vor ei să studieze, să exceleze la învățătură ca să poată reuși în domeniul care îl vor alege. Deasemenea am lucrat și lucram la latura umană, oferind consiliere de grup, cursuri, jocuri de dezvoltare personală, puterea exemplului, suport emoțional, pentru a-i motiva să reușească în viață.

  Ce soluție dezvoltati prin acest proiect?

         Consilierea în vederea integrării în societate, în vederea dezvoltării personale și orientării profesionale. Reducerea prin acest proiect atât rata abandonului școlar, dar  ajutorul ce li se oferă ca și posibilități financiare, materiale și să-și vadă interesul  învățând să viseze și să lupte pentru ceea ce vor să devină. Cine se pregătește să ajungă mare este deja. In prezent si in acest an 2017 continuam proiectul asociatiei, in parteneriat cu DGASPC Brașov,  cu baietii adolescentii din Centrul de Plasament ,, AZUR¨ din Victoria Brasov.

Cum măsurați impactul muncii dumneavoastră?

           Impactul îl măsurăm în primul rând în zâmbetele care se întorc la noi ca răspuns al zâmbetelor care le-am oferit nu așa oricum, ci la nevoie, când aveau nevoie de sprijin.
            Sunt lucruri care poate pentru unii par banalități dar pentru noi,ca și organizație, ca și echipă, care am trecut prin aceste lucruri dar și pentru adolescentele orfane reprezintă un progres, reprezintă o reușită.

X
Sari la conținut