O CASĂ PENTRU VIITOR

Proiectul ,,O Casă pentru Viitor”

     Asociația ,,Zâmbește pentru Viitor” a demarat cel mai mare proiect ,,O Casă pentru Viitor” în perioada anului 2016 – 2017.

    Scopul proiectului
   a fost și va fi mereu, de a sprijinii tinerii care părăsesc sistemul de ocrotire socială oferit de stat până la vârsta de 18 ani, oferindu-le un acoperiş deasupra capului, pe o anumită perioadă de timp, astfel încât să nu cunoască experienţă de a trăi pe străzi, foamea, frigul și orice alte lipsuri. Timp în care să-și managerieze propia viață pentru a trece mai ușor prin diferite obstacole.

    Ce problemă  a încercat și încearcă proiectul să rezolve?

Proiecte-O-casa-pentru-toti
Proiectul  ”O casă pentru viitor”

Oferirea unui adăpost, un impuls pentru tinerii dezinstituționalizați pentru a-și asuma responsabilitățile vieții adulte într-o lume în care ei nu știau ce îi așteaptă, să își continue studiile, să-și pună banii deoparte pentru a se putea întreține singuri  să aibă căsuța lor și să învețe să se autogospodărească.

     Ce soluție ați dezvoltat și dezvoltați prin acest proiect?
      Închirierea unui apartament cu două camere pentru cazarea a 4 tineri, cu un total de 13 persoane care pot beneficia de acest proiect/ pe an. Au fost consiliați, îndrumați și sunt în continuare consiliați în vederea integrării în societate, în vederea dezvoltării personale și orientării profesionale. Pentru unii fiind lucruri simple, însă pentru tinerii care nu au nici un sprijin, necesită susținere, încurajare și un prieten care să le fie aproape. Primul pas este identificarea și obținerea unui loc de muncă și responzabilizarea tânărului pentru o viață independentă. Aceștia primesc informații  și sunt învățați cum să folosească aparatele casnice, regulile de igienă, cum să mențină curățenia în casă, cum să păstreze produsele alimentare, produsele igienico-sanitare , să fie informați cu privire la normele de securitate  în caz de urgență, să gătim împreună, să spălăm rufele etc. Cele 9 luni ale proiectului 3 luni de monitorizare sunt organizate cu un program de start-up, în care asociația în primele 2 luni suportă cheltuielile în totalitate până când aceștia primesc primul salariu.       
      Ulterior fiecare beneficiar de comun acord, au contribuit lunar cu o sumă prestabilită pentru asigurarea cheltuielilor de hrană și a facturilor, iar restul sumei de bani din venitul propriu realizat  este economisit pentru a se putea întreține singuri în viitor.

    Cum măsurați impactul muncii dumneavoastră? 
    
13 tineri au beneficiat de acest proiect „O Casă Pentru Viitor” în perioada de  9 luni de zile. Am susținut acești tineri cu cazare, mâncare și ajutor de specialitate, consiliere în găsirea unei slujbe, cursuri de dezvoltare personală, cursuri pentru dezvoltarea  abilităților de viață, pentru a reuși singuri să își găsească locul în societate.
     Am încercat și sperăm că le-am deschis mintea și sufletul, că i-am încurajat să înfrunte ziua de mâine.  Impactul asupra  tinerilor a fost major, deoarece erau tinerii proveniți din sistemul de stat, care nu aveau sprijin sau alt ajutor, erau debusolați  în pași lor de viață.
     La finalul acestei perioade am reușit ca fiecare să aibă serviciu și să se descurce singuri (auto – gospodărire, să își păstreze locul de muncă, să își facă mai multe relații de prietenie, dar să fie și mai stabili emoționali. Știm că prin atenția acordată, prin sprijin de specialitate, prin faptul că suntem și am fost aproape de ei și am avut mijloacele necesare proprii  financiare, dar și prin sprijinul Fundației Comunitare Brașov prin evenimentul  ,,Cercul de Donatori ediția a-III-a”, serviciile oferite de  echipa AZPV, i-am responsabilizat  prin faptul că beneficiarii noștri și-au schimbat viziunea asupra societății, a lumii, viața, viitorul, în bine și au înțeles că pentru o viață mai bună e nevoie să lupte cu propriile forțe și să beneficieze de ajutorul  acordat cât i se oferă.

      Care a fost problema majoră cu care v-ați confruntat? Ați găsit o soluție? Dacă da, care a fost aceasta?

  • A fost un moment dificil atunci când doi dintre beneficiarii noștri s-au dezechilibrat din cauza anturajului și a influențelor negative, dar imediat noi, echipa, ne-am mobilizat să îi aducem pe drumul cel bun, plătind o gazdă pentru ei și căutându-le din nou un serviciu.
  • Știm că nu este ușor  realizarea acestui proiect, am știut în ce ne înhăităm referitor la birocrație. Membrii fondatori, prietenii noștri din Spania, România, Franța, oamenii cu suflet mare, voluntarii și cei din evenimentul Cercului de Donatori ediția a treia, realizat de Fundația Comunitară Brașov, am reușit să ne împlinim proiectul, să îl ducem până la capăt. De aceea astăzi ne dorim din nou să omplementăm acest proiect de suflet, dar cu o puternică aportare în serviciile sociale din comunitatea brașoveană.


       Cum  am procedat sau cum vom proceda dacă nu am strâns toate fondurile, sau nu am avem toate fondurile, pentru implementarea proiectului?
       
Această problemă a fost pusă încă de la planificarea proiectului. Fondurile necesare s-au strâns de la sponsorii actuali sau prin căutarea altor sponsori noi, chiar prin prezentarea  proiectului și prin obținerea donației de 53.500 lei pentru proiect, prin Cercul de Donatori ediția a III-a eveniment  de strângere de fonduri realizat prin Fundația Comunitară Brașov, în prima anului de implementare a proiectului. Este un succes și o reușită să vedem că tinerii sau implicat a înțelege și a se reintegra în viața de zi cu zi.

     Ce spune ambasadorul nostru?
       
De la început am fost cu o misiune scurtă, dar de mare importanță. Aceea de a încuraja, prietenii mei fiind membru colaborator al acestui O.N.G. să contribuie la această cauză bună. Este o cauză care trebuie să depășească frontiere (geografice, culturale și de orice fel) pentru că acești tineri trebuie să fie buni cetățeni ai tării lor și de asemenea ai lumii ( responsabili, solidari și muncitori), iar pentru aceasta trebuie să îi ajutăm, să le înlesnim mijloacele, să le punem la dispoziție resursele educative de care au avut nevoie pentru inserția lor în comunitate.”  –  colaborator.

      “Demararea acestui proiect în perioada anotimpului rece în prima etapă nu a fost întâmplător, cu toții știm cât de nefericiți sunt cei nevoiași, însă nimeni nu realizează ce înseamnă să suporți frigul iernii pe străzi. Este un fapt deja cunoscut că majoritatea tinerilor nu au o ţintă în viaţă atunci când sunt nevoiţi să părăsească centrele de plasament şi pot deveni cu uşurinţă, spre exemplu, victimele infractorilor (trafic de persoane, droguri, alcool), precum şi autorii unor fapte penale sau antisociale, de cele mai multe ori din cauza lipsei unui statut social care să le ofere siguranţa zilei de mâine.” – echipa

             Proiectul  „O Casă Pentru Viitor“ a fost și este în continuare o provocare pentru noi, nu este un drum ușor, însă am știut și știm că vom reuși împreună!


Plățile pe acest website se procesează prin  Eu Plătesc

X
Sari la conținut