Alina Anghilina
Raport în cadrul proiectului ”Tineri Impreună” in perioada 11-14 August 2022

Raport în cadrul proiectului ”Tineri Impreună” in perioada 11-14 August 2022

Proiect "Tineri Împreună"

COMUNICAT de Presă

Asociația Zâmbește Pentru Viitor ” lansează un nou proiect pentru tinerii instituționalizați! #Tineri #Împreună
În cadrul conferinței de presă din data de 9 august, a.c., Asociația „Zâmbește pentru Viitor” a adus în atenția comunității brașovene proiectul „TINERI ÎMPREUNĂ”, proiect dedicat încurajării exprimării tinerilor, prin activități sportiv – educative ca un instrument de promovare a cetățeniei active și includerii sociale.
Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Brașov și are ca scop principal identificarea copiilor proveniți din centrele de plasament și sprijinirea lor pentru integrarea în societate.
La conferință au luat cuvântul #Timar #Rozalia – formator specialist, #Mihai #Priboi – directorul adjunct DGASPC Brasov, #Grancea #Alexandra – Director General Televiziunea Televiziunea GRUP IUBIM Brașovul TV IBv-Channel și Rupy Gabor – Președintele Asociației Zâmbește pentru Viitor.
Domnul Rupi GABOR a detaliat aspectele ce țin de desfășurarea și derularea activităților cuprinse în proiect, scopul principal fiind acela de a apăra și promova drepturile copiilor, tinerilor instituționalizați / post – instituționalizați , din sistemul de protecție specială, pentru creșterea participării active a acestora la viața comunităților în care activează.
Ideea acestui proiect s-a născut din rândul întâlnirilor cu tinerii care sunt în prezent în cadrul unei Universități cu profil social, tineri care activează în diverse domenii sociale, din dorința lor să cunoască, să se dezvolte și să se implice în comunitate, să identifice nevoia lor de a învăța mecanisme și de a găsi metode pentru a-i sprijini pe cei din jur.
În proiect au fost înscriși 51 de tineri care fac parte din sistemul de protecție socială din toată țara, din care doar 35 de tineri, dornici de a învăța, au devenit beneficiari, fiind selectați în acest proiect. Proiectul se va desfășura în data de 11-14 AUGUST 2022 la Zărnești.
Aceștia vor învăța tehnici privind autoreprezentarea în relația cu instituțiile statului, vor participa la workshop-uri creative pentru dezvoltarea lor personală, module care sunt de folos pentru tinerii beneficiari sau foști beneficiari ai unei măsuri de protecție specială, privind managementul serviciilor sociale, managementul organizațional a unei asociații / fundații, managemenetul în comunicare, managementul în fundrasing, reprezentarea și autoreprezentarea în relația cu instituțiile statului, (DGASPC, ANDPCA, PRIMĂRIE, CONSILIUL JUDEȚEAN, AJPIS, MMJS, etc.).
Modulele de încurajare a exprimării tinerilor vor fi realizate prin intermediul activităților sportive ca instrument de promovare a cetăţeniei active şi includerii sociale a tinerilor (Hiking și orientare turistică). #Alina #ANGHILINA#Vasile #RORUMBARU și #Rozalia #TIMAR sunt formatorii specialiști ce vor realiza activitățile cuprinse în modulele proiectului.
Este de precizat că acestui demers al proiectului s-au alăturat colaboratori precum @Institutul National pentru Drepturile Omului – @IRDO Filiala Brașov – Consiliul Tinerilor Instituționalizați & Consiliul Tinerilor Instituționalizați București, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție – (ANPDC) – București, Asociatia Vocea Copiilor Abandonati – București, @Centrul Pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale – CDSS, precum și alți parteneri, agenți economici, ce susțin buna desfășurare a proiectului.
 
LIVE / DIRECT 
 
 

Prima sesiune

   Odată ajunși din toate țara, tinerii au fost cazați, au făcut check-ing, au prezentat documentele doveditoare că fac parte din sistemul de protecție a copilului (CI, Adeverință, Decizia), au primit masa de prânz după care a urmat prima sesiune unde a început informarea și formarea tinerilor din cadrul proiectului național #Tineri #Împreună.

    Proiect dedicat tinerilor instituționalizați si post-instituționalizați pentru încurajarea exprimării tinerilor, prin activități sportiv – educative ca un instrument de promovare a cetățeniei active și includerii sociale.

Cei 35 de tineri ajunși în Zărnești la Hostel “Piatra Craiului”  au fost dornici de a învăța, au început primele module de cunoaștere, de a dezvolta relații între participanți și am stabilit împreună, regulile de grup.

Sesiunile din aceea zi au fost facilitate /coordonate de colegul nostru #Vasile #PORUMBARU

© 2022 All Rights Reserved.

A doua sesiune

A #sesiune de informare din cadrul proiectului național #Tineri #Împreună.
Sesiunea a abordat tema instituțiile statului, relațiile cu cetățenii, autoritățile publice locale si centrale, modul cum ne adresam acestor institutii si prezentarea legislatiei pe transparenta decizionala si accesul de informatii la interesul public.
Aceasta sesiune a fost facilitata de prietena noastră care este formator #Alina #Anghilina.
Proiectul fiind finanțat de Consiliul Județean Brașov.
 

A treia sesiune

Sesiunea de după masa a fost despre tinerii care ies din sistemul de protecție, iar în acest sens participanții au lucrat pe echipe pentru a desena și prezenta facilități și provocări care ii așteaptă pe tineri la părăsirea sistemului. Prezent l-am avut si pe domnul Visinel BALAN de la ANPDCA
 Printe acestea amintim o serie de avantaje pe care le au tinerii în acest moment înainte de a părăsit sistemul: 2 ani de prelungire a măsurii de protecție cu condiția de a avea un loc de munca, 2.500 lei pot avea lunar cei care cer revocarea măsurii de protecție pana la vârsta de 26 de ani, banii de buzunar majorati la 150 lei pe luna pentru cei din centrele rezidențiale și multe altele șomaj, consiliere în carieră, acces la locuință etc.
 Tineri Împreună, au explorat zonele din Zărnești, după am încheiat ziua la un grătar delicios făcut de ei și am vizionat un film educativ.

Formator Specialist Timar ROZALIA

Aceasta sesiune este oferita de prietena noastra Timar Rozalia #Timar #Rozalia – formator specialist. sesiune din proiectul ,,#Tineri #Împreună", au început ziua a doua cu jocuri de energizare și implicare în activitățile ce urmau a se desfășura pe parcursul zilei, alături de prietena noastra formator si psihoterapeut #Rozalia #Timar Activitatea ce a urmat a constat în lucru pe echipe pentru jocul numit ,, cele trei insule”: - Insula Integrări, - Insula Muțiilor - Insula Orbiilor. Prin acest joc tinerii au invatat sa lucreze mai bine in echipa, sa comunice, sa fie atenti la detalii, sa ceară ajutorul cand este nevoie, sa depășească diferite obstacole, să colaboreze între ei, sa se accepte sa foloseasca resursele existente, să aibă voința, determinare, etc..

Proiectul ”Tineri Impreună” din perioada 11-14 August 2022 finantat de Consiliul Judetean Brasov

X
Sari la conținut