ANPDCA
INVITAȚIE CONFERINȚĂ DE PRESĂ privind proiectul Primul PAs Spre Viitor

INVITAȚIE CONFERINȚĂ DE PRESĂ privind proiectul Primul PAs Spre Viitor

Invitație

Asociația „Zâmbește pentru Viitor” lansează un nou proiect pentru adolescenții din comunitate!

Miercuri  21.09. 2022 ora: 09:00 în cadrul Primăriei Municipiului Brașov, sala de conferință.

INVITAȚIE CONFERINȚĂ DE PRESĂ

Asociația „Zâmbește pentru Viitor” lansează un nou proiect pentru adolescenții din comunitate!

În cadrul conferinței de presă Asociația „Zâmbește pentru Viitor” dorește să aducă în atenția comunității brașovene proiectul „Primul Pas Spre Viitor”, fiind cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov, prin ghidul social, cu suma solicitată: 49.500 de lei. Avem parteneriat cu Asociatia Academia de Bine unde împreună vom desfășura proiectul social ,,Primul pas spre Viitor”.
————————–

     Scopul proiectului este de a facilita accesul pe piața muncii a tinerilor aflați în situații de risc social din 5 colegii tehnice din Municipiul Brașov (Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu“ Brașov, Colegiul Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu“, Colegiul Tehnic de Transporturi Brașov, Colegiul Tehnic Transilvania Brașov, Colegiul Tehnic „Mircea Cristea“ Brașov ).

     La conferință va lua cuvântul, partenerul din cadrul proiectului, Antonia DOMOKOȘ cu funcția de președinte Asociația Academia de Bine – Brașov, Anca COJOACĂ – consilier vocațional specialist și responsabil cu grupul țintă, Alexandra GRANCEA – Director General Televiziunea Iubim Brașovul și Rupi GABOR – Președintele Asociației Zâmbește pentru Viitor.
    Inspectoratul Școlar Județean Brașov va lua cuvântul în această conferință.

      Domnul Rupi GABOR va detalia aspectele ce țin de desfășurarea și derularea activităților cuprinse în proiect, scopul principal, prin desfășurarea unor servicii specializate pentru identificare a potențialului vocațional a 50 de tineri aflați în situații de risc social din 5 colegii tehnice din Brașov (Colegiul Tehnic Maria Baiulescu Brașov, Colegiul Tehnologic Silvic Doctor Nicolae Rucăreanu, Colegiul Tehnic de Transporturi Brașov, Colegiul Tehnic Transilvania Brașov, Colegiul Tehnic Mircea Cristea Brașov) in perioada iunie-august 2022 în municipiul Brașov coordonate de partenerul nostru Asociația Academia de Bine.

,,Pregătire în vederea abordării carierelor diferențiate individual, că în ziua de azi tot mai mulți tineri se confrunta cu dificultatea alegerii unei profesii adecvate pentru ei. Și de cele mai multe ori fac o alegere greșită. Alegerea profesiei este una dintre marile probleme ale elevilor si studenților din municipiul Brașov. Un studiu efectuat de ARACIS arata ca 80% din absolvenți lucrează in alt domeniu decât acela pentru care s-au pregătit, iar 75% dintre aceia care au absolvit o instituție superioara de învățământ nu sunt mulțumiți de profesia aleasa.

Proiectul își propune să faciliteze alegerea unei profesii sau meserii ținând cont de mai multe criterii cumulate pentru ca 50 de tineri din 10 școli din Municipiul Brașov care formează grupul țintă să poată avea un rezultat profesional cu satisfacție pe termen lung:

activitatea desfășurata sa fie propria alegere;
sa fie identificate aptitudinile si abilitățile necesare profesiei alese;
sa fie identificată dorința pentru o profesie pentru o perioada de timp cat mai îndelungata;
activitatea desfășurata sa va aducă satisfacție si împlinire;
condițiile de lucru sa fie cele dorite;
câștigul financiar sa corespunda așteptărilor;
sa fie o activitate cu cerere pe piața muncii si peste 10 ani pe cat posibil;
sa nu se simtă ca o povară, iar plata va fi pentru o muncă de plăcere
în viitor să fie o plăcere perfecționarea continuă in acest domeniu;
să creeze un echilibru între profesie și viață.”

Aplicarea testelor vocațional – ocupaționale

Descrierea: Ce s-a achiziționat din bugetul proiectului accesul la o platformă specializată prin care elevii între 12 – 19 ani își pot cunoaște trăsăturile relevante pentru orientarea în carieră, se obțin informații despre opțiunile școlare și profesionale și pot afla care sunt alternativele cele mai potrivite în urma raportului generat prin aplicarea de teste pe Platforma de evaluare a dezvoltării 6/7-18/19 ani (PEDb).

Platforma PEDb este o aplicație software ce integrează 55 de teste psihologice computerizate şi resurse pentru promovarea sănătății mintale, deosebit de utile pentru:

evaluarea, prevenția şi remedierea problemelor de sănătate mintală;
consilierea psihologică;
orientarea școlară şi profesională la copii şi adolescenți.
În cadrul proiectului avem un grup țintă de 50 copii/tineri care vor fi testați utilizând o platformă de evaluare ocupațional – vocațională. Pentru fiecare copil/tânăr evaluat v-a fi generat un raport de specialitate.

Ca rezultat, vom avea 50 de rapoarte de evaluare pentru 50 de copii/tineri. Acest tip de evaluare se realizează cu probe validate științific și adaptate pe populație românească. În urma unei astfel de evaluări vom obține un profil al nivelului de pregătire pentru școală al copilului/tânărului . De asemenea, raportul va conține recomandări pentru accelerarea dezvoltării psiho-comportamentale sau, dacă este cazul, pentru remedierea deficitelor de dezvoltare.

Platforma de evaluare PEDb este construită după principiul utilizării mai multor metode şi a mai multor surse de informare (multi-method & multi-informant assessment).

Cu ajutorul testelor cuprinse în această platformă, putem evalua:

nivelul de dezvoltare neuropsihologică,
aptitudinile cognitive,
temperamentul/ personalitatea,
interesele și valorile,
aspecte ce țin de sănătatea mintală,
strategiile de învățare.
Rezultatele evaluării pot fi vizualizate prin generarea automată a următoarelor tipuri de rapoarte:

raport de evaluare curentă, în funcție de scopul evaluării
raport de evaluare longitudinală, în funcție de scopul evaluării;
raport de potrivire cu o ocupație anumită, la alegere, din cele 1050 disponibile;
raport ce cuprinde un clasament al celor mai potrivite ocupații în funcție de profilul aptitudinal al persoanei evaluate;

Organizarea a 4 ateliere de lucru pentru pregătirea tinerilor în abordarea unei cariere care constau în:

Atelierul ”DEZVOLTARE PERSONALĂ”
Atelierul ”DEZVOLTAREA DEPRINDERILOR DE VIATA INDEPENDENTA LA TINERI”
Atelierul ”PLANIFICAREA CARIEREI”
Atelierul ”COMUNICAREA INTERPERSONALĂ”

 

Cu considerație,

Asociația “Zâmbește Pentru Viitor”
Asociația “Acdemia de Bine”

   “Ideea acestui proiect s-a născut de-a promova si valorifica pontețialul fiecărui copil/ adolescent. Problema identificată pe care proiectul își propune să o rezolve constă în faptul că în ziua de azi tot mai mulți tineri se confruntă cu dificultatea alegerii unei profesii adecvate pentru ei. Și de cele mai multe ori fac o alegere greșită.”

Asociația “Zâmbește Pentru Viitor”
Președinte, Rupi Gabor

Sari la conținut