Bilant anul 2014 -2015
[:ro]
Perioada anului 2014-2015 a fost pentru noi o perioada frumoasa si plina de experiente.
Am învățat sa fim logici si coerenti. Am avut multe conflicte dar si neînțelegerii, care au fost inevitabile, datorită birocrației! Am mers pe căi cunoscute și ne-am păstrat creativitatea. De fapt toate acestea sau întâmplat de la sine.
Anul 2015 a fost unul plin de succes pentru Asociatia ,,Zambeste pentru Viitor”. Actiunile caritabile intreptate spre copiii institutionalizati, sau cei care deja au parasit centrele de plasament au fost vazute cu ochi buni in comunitatea brasoveana. Beneficiarii Asociatiei sunt din ce in ce mai numerosi si asta ne bucura deoarece avem motive sa mergem mai departe. In prezent, Asociatia are un numar de 8 beneficiari pe care incearca din rasputeri sa ii ajute. Numarul de 6 voluntari este, de asemenea in crestere. Nu in ultimul rand, sponsorii si partenerii Asociatiei sunt din ce in ce mai multi, tocmai de aceea le si multumim pe aceasta cale.
1. Activitatea de la Craciunul anului 2014 a adus bucurie unei familii defavorizate alcatuita din 5 membrii si unui numar de 20 de copii.
2. Activitatea ,,Un ZAMBET pe chipul fiecarui copil” a adus bucurie pentru 24 de copii, chiar de ziua lor, 1 iunie.
3. Evenimentul stradal din august 2015 a avut un succes neasteptat, fiind disribuit un numar de 500 de reviste si 300 de fly-ere.
4. Craciunul anului 2015 a fost activitatea cea mai mare desfasurata de Asociatia ,,Zambeste pentru Viito”r, 130 de copii au primit pachete de la Mos Craciun, iar 41 dintre ei au fost scosi la Cinema One Coresi Brasov pentru a viziona un film 3D.
5. Ca Asociatie, cel mai important aspect a fost obtinerea acreditarii de furnizor de servicii sociale.
Anul 2016 debuteaza cu noi sperante si noi proiecte gata de a fi desfasurate in comunitatea brasoveana.
,,Asociatia Zambeste pentru Viitor se angajeaza sa desfasoare proiecte mai mari si cu impact asupra comunitatii in perioada imediat urmatoare. Noi nu ne-am risipit energia in zadar, am muncit cu drag la proiecte individuale pe care le-am avut, iar satisfactia a fost pe masura”. spune Presedintele Asociatie – Rupi Gabor
Program de Informare și Conștientizare
Despre Prevenirea și Abandonul Familial
1. Abandonul Familial, prin definiție, este o faptă cu caracter penal și o încălcare a valorilor protejate de organismele statului.
Tocmai de aceea, în relațiile de familie, relațiile dintre soți, dintre părinti și copii intervin o serie de norme juridice tocmai pentru a protejeza viața de familie și drepturile copiilor. Abandonul familial se manifestă în trei moduri: părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-și copiii la suferințe fizice sau morale. Din păcate, multe persoane aleg să facă aceste lucruri, abandonându-și copiii în spitale, pe străzi, în parcuri, în gări, trenuri și metrouri, motivând lipsa financiară pentru a putea susține creșterea acestora. Mai sunt și situații în care tinere mame sunt puse de proprii părinți să facă acest lucru, făcân

du-le să creadă că nu sunt pregătite să crească un copil. Astfel se ajunge în situația ca micuții să ajungă responsabilitatea statului, prin Sistemul de Protecție a Copilului și să fie lăsați în grija asistenților maternali sau a comunității, în sistem privat.Cifrele sunt îngrijorătoare în acest sens. Potrivit statisticilor, peste 11.000 de copii sunt scoși anual din mediul familial.
Putem preveni astfel de situatii protejându-ne, documentându-ne, informându-ne și solicitând sprijin celor competenți, care ne pot ajuta să depășim situațiile de criză apărute în viața noastră.
- ,,Când abandonați un copil, gândiți-vă că abandonați de fapt, o parte din trupul și sufletul vostru !”
Program de Informare și Conștientizare
-Prevenirea și Protejarea Sarcinii Nedorite în Rândul Tinerilor-
Ne-am propus să abordăm acest subiect datorită faptului că, de multe ori, fără o pregătire și educație sexuală corespunzătoare, tinerii aleg să își înceapă viața sexuală mult prea devreme, fără a se gândi la consecințe. Iar când apare o sarcină nedorită la parteneră, apar și întrebările, reproșurile, depresiile și, peste un timp, nașterea copilului, urmată de abandonarea lui!
Astfel, considerăm că sunt binevenite câteva sfaturi de urmat:
Contracepția sau planificarea familială: Orice femeie responsabilă, rațională, liberă și educată apelează la o metodă contraceptive modernă, pentru o viata sexuală sănătoasă, fericită, liberă, pentru a preveni o sarcină nedorită, avortul sau unele îngrijorări și neplăceri cu privire la o eventuală sarcină nedorită.
În zilele noastre, contraceptia este gratuită pentru persoanele sub 18 ani și nu necesită nici un fel de autorizare din partea părinților.
Indicat ar fi, însă, ca înainte de a apela la orice metodă contraceptivă:
– să fie consultat un specialist de la Planificarea familială, vizita fiind, de asemenea, gratuită.
– să se facă un control ginecologic
– să se facă o examinare medicală amănunțită.
- ,, Documentează-te din timp și vei fi un bun informator !”
Program de Informare și Conștientizare
-Protejarea copiiilor în Centrele de Plasament-
Sistemul de protecție socială cuprinde măsuri care vizează prevenirea, limitarea sau înlăturarea acelor situații care pot genera marginalizarea sau excluziunea socială a persoanelor defavorizate.
Sistemul de Asistenta Socială este structurat după două criterii:
– Copii, copii părăsiți, tineri
– Tineri sau persoane supuse violenței în familie
După anul 1989, în județul Brasov au apărut mai multe fenomene negative cu privire la starea socială a copiilor. Natalitatea a scăzut drastic, a crescut numărul copiilor părăsiți, apărând în timp fenomenul „copiii străzii”, dezvoltându-se în același timp procesul de adopție.
Este bine de știut:
Numărul de copii încadrati în sistemul public de protecție socială:
– Plasament Familial (familii substitutive)
– Plasament la Asistent Maternal Profesionist
– Plasament la Serviciul de tip Rezidențial – DGASPC
– Plasament la Serviciul de tip Rezidențial – OPA
– Ingrijire în Centre de Zi
Totalul copiilor crescuți în astfel de sisteme a fost în creștere continuă de la un an la altul astfel:
· Anul 2000 –1.590 de copii
· Anul 2004 –2.315 de copii
· Anul 2009 – 2.577 de copii .( În prezent, numărul este în creștere continuă ).
Principalele categorii de copii care beneficiază de protecție în cadrul centrelor publice și private care oferă servicii sociale sunt:
– Copii cu dizabilități
– Copii abuzați / neglijați
– Copii proveniți din familiile de rromi
– Cupluri de copii – mame
– Copii ai străzii
* Sursa datelor : Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Brașov
- ,, Copii instituționalizați necesită o atenție si o îngrijire specială din partea statului fiind privați de afecțiune și sprijinul unui mediu familial natura”l…
Program de Informare și Conștientizare
– Tinerii, la Ieșirea din Centrele de Plasament-
„Majoritatea tinerilor dezinstituționalizați și defavorizați ajung să lupte în lume ca într-o junglă și să lupte în viață ca un tigru” – spune președintele Asociaței ZPV, Rupi Gabor
La împlinirea vârstei de 18 ani, dacă tânărul nu își continuă studiile școlare, obligațiile sistemului legal de ocrotire încetează, acesta trebuind să îsi asume responsabilitățile vieții de adult și a societăți în care păsește.
Debusolați, disperați, cu privirile goale, triști , plângând, tăcuți, resemnați, tinerii care părăsesc centrele de plasament ies pe poartă cu priviriile spre cer, rugându-se la Dumnezeu să-i ajute.
Ce se întâmplă cu ei peste un timp?
Deseori devin marginalizați, discriminați, criticați și alungați de societate din cauza statutului pe care îl au („de la casa de copii”), sunt priviți ca fiind niște copii care nu știu să muncească și sa citească. Aceste etichete îi dezavantajează pe tinerii proveniți din centrele de plasament atunci când sunt în căutarea unui loc de muncă.
Fără ajutorul societății și statului, mulți dintre acești tineri ajung să trăiască din munci ocazionale, plătiți cu ziua, ajung să fure, să cerșească, să înșele, să practice prostituția, de fapt recurg la fapte anti-sociale.
În alte cazuri sunt amăgiți de diverse pesoane cu rea credință, ajungând prada lumii mafiote, traficului de persoane, cad victime ale abuzuriilor și devin pioni negri ai societății. Toate acestea pentru „o viață mai bună” în viziunea lor.
Există și un mic NOROC !
Pentru o scurtă perioadă de timp există Adăpostul de Noapte. Vorbim de o instituție care adăpostește pe timp de noapte persoane adulte care nu au unde să locuiască și dorm noaptea pe stradă, în parcuri, în gări, scări de bloc, mașini abandonate și canale (numiți „oamenii străzii”).
Plecând dintr-un mediu educat – civilizat (centrele de plasament ), acești tineri ajung să trăiască având astfel de oameni ca model, încercând să învețe și să supraviețuiască din legile străzii, crezând că în acest mod își fac loc în societate !
- ,,Acceptând integrarea tânărului în societate, te accepți pe tine și oferi oprtunități de dezvoltare celor din jurul tău !”
[:]